Єдиний чай, на який благотворно впливає тривале зберігання, а саме, його якості покращуються, є пуер. Фахівці порівнюють витриманий пуер із коньяком тривалої витримки або вином. У двадцятирічному пуері можна знайти близько чотирьох сотень різних відтінків смаків. У давнину цей чай транспортувався до Тибету з Китаю на конях. Кочові монгольські народи також його цінували. На доставку у погоничів коней витрачалося дванадцять місяців. Їм доводилося проходити 18 тисяч кілометрів. Дорога була нелегкою, тому що пролягала крутими стежками, місцями, де жили хижі тварини, треба було перетнути холодні річки. Звичайно, багато погоничів не виживали.
Пуер із Китаю вивозили зеленим, а до кінцевого пункту прибуття доставлявся він вже чорним. Саме такий пуер подобався жителям Тибету. За час перебування у дорозі сировина проходила природну ферментацію. У денний час, коли було спекотно, листя виділяло багато вологи, а холодними ночами вони охолоджувалися і закріплювали свої смакові властивості.
Шу Пуер виник нещодавно, в 70-ті роки минулого століття, коли в Китаї почався підйом економіки і, відповідно, покращилася якість життя. З метою скорочення процесу ферментування до кількох тижнів листя проходить спеціальну обробку – «вологе скиртування».
Для виготовлення Дикого ШУ (чорний) Пуера (Юньнань) використовують юньнанський дикий крупнолистовий зелений чай.
Колір настою непрозорий темно-бурштиновий. Аромат ніжний, дерево-квітковий. Смак м'який, насичений, солодкуватий, відчувається маслянистість зі злегка терпким післясмаком.
Чай | |
Сорт чаю | Пуер |
Вага чаю, г | 500 |
Упаковка чаю | Пакет з фольги |
Добавки | Без добавок |
Виробник чаю | Osmantus |
Фасування чаю | Розсипний |
Етнічне походження чаю | Китайський |